Projekt zagospodarowania terenu – Wynalazek

Projekt zagospodarowania terenu – Wynalazek

Projekt zagospodarowania terenu – Wynalazek

To realizacja z zachowaniem nadrzędnej zasady harmonijnego połączenia struktury miejskiej z naturalnością przyrody. Doskonale to widać we współistnieniu roślin i powierzchni budynków. Projekt zagospodarowania terenu – Wynalazek wykonywany był z myślą o zapewnieniu wypoczynku i klimatu dla dorosłych i atrakcyjnego miejsca rekreacji dla dzieci, jednocześnie z podkreśleniem charakterystycznych cech budynku, oraz integracją z najbliższa okolicą. Jednocześnie zachowane zostały i uwzględnione w projekcie drzewa zastane.

Fasada, taras i projekt zieleni dla gości.projekt zagospodarowania terenu Wynalazek

Wiodącą ideą jest kontakt z przyrodą. W tym celu zastosowano materiały przyjaznych człowiekowi i tłumiące akustycznie, jak np. drewniane decki, prowadzące do wejść budynku.
Hotel, jako miejsce przebywania ludzi zapracowanych i w ciągłym biegu, wymaga otoczenia wyciszającego zarówno w rozumieniu nastroju jak i gwaru ulicy. Od frontu i strony okien nasadzone zostały krzewy, również zimozielone. Zapewniają cały rok wytłumienie przy zachowaniu dostępu światła słonecznego. Ponieważ hotel jest miejscem reprezentacyjnym dobór roślin i nasadzenie zostało zaplanowane i wykonane z wysoką dbałością o szczegóły. Aby zapewnić atrakcyjność fasadzie w projekt zagospodarowania terenu włączono do nasadzenia krzewy kwitnące. Wprowadzają element kolorystyczny współgrający z charakterem budynku i zapewniają ciekawą zmienność otoczenia przy zachowaniu przyjaznej człowiekowi cykliczności przyrody.

UntitledProjektant zieleni zaplanował przestrzeń do wypoczynku. Bogato nasadzono zieleń, jednoznacznie kojarzącą się z pierwotnym środowiskiem, krzewy, trawy o różnej wysokości. Zaprojektowano głazy wyrastające z terenu na wygodną wysokość, pełniące funkcję siedzisk. Dla dzieci pośród pozostałych zabawek na placu zabaw zorganizowano zjeżdżalnię, wkomponowaną w naturalną skarpę, co sprzyja rekreacji i skojarzeniu z Naturą.
Dla gości zaprojektowano teren wypoczynkowy w postaci placu do spotkań, urządzonego ławkami, otoczonego donicami z roślinami. Wprowadzenie tego komponentu harmonijnie łączy zabudowę miejską z zielenią. Tworzy klimatyczny zakątek oraz zapewnia wygodę, cień i tlen.

Kompozycja, zestawienie i podsumowanie projektu.

Aby lepiej połączyć teren zielony z budynkiem powierzchnie zaprojektowano z sześciokątnych elementów, pod kątem powierzchni użytkowej i elementów zielonych, np. traw ozdobnych wyrastających między elementami nawierzchni. Dla rozróżnienia wielkości elementów zastosowano szersze i węższe linie działowe z jaśniejszych odcieni. Całość wykonano z wysokiej jakości materiałów naturalnych, jak kamień i drewno, o dużej wytrzymałości na zużycie.
Kontakt Studio Krajobraz Kontakt
W przypadku zainteresowania współpracą zapraszamy do kontaktu.
Tel: 606553463
mail: biuro@studiokrajobraz.pl
Nasze konto na FaceBooku.